Φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας

Φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

 

Αναμφισβήτητα το έργο που επιτελεί η Ελληνική εκκλησία είναι πλούσιο, επίκαιρο και ουσιαστικό, καθώς αγγίζει όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας.  Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε καθημερινή βάση η Εκκλησία της Ελλάδος είναι πολυάριθμες και επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο. Ύπαρξη φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και ξενώνων, παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες, δημιουργία ορφανοτροφείων-οικοτροφείων-φοιτητικών στεγών, δυνατότητα οικονομικών ενισχύσεων σε απόρους, λειτουργία κατασκηνώσεων, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις, τις οποίες υλοποιεί η Εκκλησία μας.

Στα παραπάνω συγκαταλέγονται και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που αφορούν την πάσης φύσεως  υποστήριξη των ιερών ναών και των μοναστηριών ανά την επικράτεια. Είναι προφανές, ότι όλα αυτά έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος, το οποίο καλείται μόνη της η Εκκλησία να επωμισθεί και η οποιαδήποτε σκέψη για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι ανησυχητική και ενδέχεται να έχει δυσάρεστες συνέπειες ως προς την συνέχιση του κοινωνικού της έργου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Είναι στις προσθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, παρόλο που το έργο της εκκλησίας είναι τεράστιο και δρα συμπληρωματικά ως προς την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων;

 Απάντηση Υπουργείου